mandag den 18. august 2014

Besøg fra fortiden

De sidste tre somre har Banedanmark bygget dobbeltspor mellem Lejre og Holbæk. Mine forældre bor midt på denne strækning og har da de ikke har bil, har de hver sommer måtte fornøje sig med togbusser og skifte på diverse stationer, før de kunne komme videre ud i landet.

Men fra i dag er det slut med togbusserne. Dobbeltsporret er færdig og det blev i lørdags fejret med festligheder på Tølløse og Vipperød stationer. Der var taler fra trafikministeren og borgmesteren, der var jazz og hvidvin, banedanmark-kager og æblemost. Og der var veterantog! Vi blev inviteret med på tur med mine forældre og det viste sig at blive en fin tur. Vi kom med den første afgang, som var helt fyldt op, og fandt pladser i en kupévogn, som bragte minderne frem hos den ældste generation.  Min mor fortalte, at kupéen fuldstændig lignede de skoletoge, som hun og hendes storesøster rejste med fra København til Jylland og retur igen for at holde hele sommerferien hos deres mormor i Sjørup udenfor Viborg. Det gjorde de en række somre fra min mor var 7 år og storesøster Myrna 9 år. I et tog kun beregnet til feriebørn fra Sjælland til Jylland. Man kunne få skilte om halsen, hvis det var nødvendigt for at komme af på rette station, men det ville de to unge piger ikke. De kunne godt finde ud af at gå på storebæltsfærgen, ned til toget igen, tage til Århus og skifte videre for at komme til Vibor, hvor mormor Olga ventede. Deres egen mor havde nemlig sendt et brev i forvejen med deres ankomsttid og kufferterne var indskrevet dagen i forvejen og blev udleveret ved ankomststationen.

Alt dette genoplevede min mor og fortalte om, mens vi ventede på afgang og imens vi tøffede afsted til Vipperød og retur. Vi var ude og stå i midtergangen, sådam som man også gjorde, da jeg selv var barn og rejste til Jylland, og både for- og bagperrron var stoppet med folk, der helst ville stå der ude i blæsten og se markerne glide forbi.

Jeg tog et par stemningsbilleder, hvor nutid mødte fortid.

Veterantoget med damp på Tølløse Station. Egentlig er det et gammelt Dieseltog, der trækker forrest, men det var fordi, de ikke kunne vende lokomotivet på Vipperød station, hvor der ikke var lavet skiftespor!


Festtoget

Udsigt fra den nye overgangsbro på Tølløse station - der er kamp om pladsene.

Ludvig med vind i håret. Bemærk at vinduet ikke har nogen ramme. Det var ruden, som man skubbede ned i selve væggens mellemrum.

En tur på Memory Lane

Mormor fortæller Lduvig om at hænge ud af vinduet og trække hovedet ind i en fart, når røgen fra lkomotivet kom drivende ned langs togsættet. En fin leg, når man skulle tilbringe en hel dag på så lidt plads på vej til Jylland.

Festen ebber ud i Vipperød inden afgang - set fra vores togvindue.

Jeg er vild med det håndknyttede bagagenet og fine smedejernsholdere.

Fra en tid, hvor tysk var første andetsprog.

Fra en tid, hvor vi var Des - og heller ikke måtte læne sig ud...

Den yngste var lidt træt og var lige ved at blive lullet i søvn på hjemturen af den gyngrende ga-da-gung rytme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar